Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

Még legalább 1 millió 485 ezer lépést, Mozaikosok!

2022. október 06. - Vincze Álmos

1 millió 485 ezer lépés. Ennyit kapunk, ha 1,5 millióból kivonunk 15 ezer lépést, vagyis annyit, amennyit múlt hét pénteken néhány Mozaikossal megtettünk egy tatabányai kirándulás alkalmával.

20210205_115446-min.jpg

Hogy miért pont 1,5 millióból vonunk ki ennyit? Rockenbauer Pál kultikus Másfélmillió lépés Magyarországon című gyalogos országjáró televíziós sorozata miatt, amely az Országos Kéktúra akkori keleti végpontjától annak nyugati végpontjáig haladt (több, mint 1100 kilométeren keresztül) és kalauzolta végig a nézőket az ország különböző tájain.

Tették mindezt abból a célból a készítők jó 40 évvel ezelőtt, hogy felkeltsék a hazai közönség érdeklődését a természetjárás, illetve Magyarország megismerése iránt. 2021-ben is aktuális ez a kettős célkitűzés.

2020 egyértelműen a bezárás éve volt, míg 2021 nem biztos, hogy a nyitás éve lesz, legalábbis annak első részét tekintve ez valószínűsíthető inkább. Ilyen körülmények között a mentális egészség megtartása (rosszabb esetben visszanyerése) igenis kihívás. A természetjárás azonban kitűnő lehetőséget kínál, hogy a mentálhigiéné ép maradjon vagy újra az legyen. Az ember tiszta és friss levegőt lélegzik be, gyönyörű helyeket fedez fel, adott az alapos testmozgás is és persze a társaság, amely nélkül nemazigazi.

A mentális egészség mellett országunk megismerése is elévülhetetlen célkitűzés minden honpolgár számára. Soha nem lehet elegendő ugyanis, ha pusztán a lakó- és munkahelyünk vagy oktatási intézményünk közt ingázva éljük életünket. Ha ez felmerül, sokan egyébként csak azt hangoztatják ilyenkor, hogy annyi szép hely van Magyarországon, amit érdemes megnézni – ami kétség kívül teljesen igaz –, de arról már nem esik szó, hogy azt is érdemes megnézni, ami nem szép – szerintem. A Másfélmillió lépés Magyarországon sorozatot forgató stáb sem kapcsolta ki a kamerát, ha olyan helyre érkeztek, ahol nagyon elmaradott viszonyokkal találták szembe magukat, mert ígyazigazi.

Nemrégiben egyébként Ércnél maradandóbb címmel készített 50 perces emlékfilmet Gyenes Károly az említett sorozatról. Ezt is és a sorozatot is ajánlom mindenkinek megtekintésre.

A Mozaik Kör, mint diákszervezet természetesen elkötelezett mindkét, fentebb leírt célkitűzés mellett. Tagjainkkal az előttünk álló egyetemi félévben igyekszünk majd minél több helyre elmenni kirándulni. Csapatban, mert anélkül nem az igazi és mindenhova, mert így az igazi. A tatabányai főpróba remekül sikerült!

Az 50 perces kedvcsináló emlékfilmhez szintén egy kis kedvcsináló.

A cikk eredeti megjelenésének dátuma 2021. február 16.

Kép: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5917947868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása