Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

Mi láthattuk őket

2022. november 14. - Vincze Álmos

A legnagyobbakat.

_methode_times_prod_web_bin_7db7b38c-38ab-11eb-9017-abc630b6062b.jpg

Nem tudom, van-e erre vonatkozó kimutatás, de szinte biztos vagyok benne, hogy százalékban kimutatható, mekkora részét töltötte ki korábban és tölti ki jelenleg is világszerte az online térnek az örök kérdés, miszerint: Messi vagy Ronaldo? A világ minden pontján foglalkoztatja ugyanis az embereket például az, hogy ki lesz Amerika következő elnöke, hogy miképpen alakulnak a gazdasági mutatók, hogy mi van a celebekkel, hogy mitől lehet boldog és kiegyensúlyozott életet élni, és természetesen az is, hogy ki a jobb focista: Messi vagy Ronaldo?

Ha értetlen kisgyermek lennék, akkor alighanem a Nemzeti Sport Online Facebook-oldala alatti hozzászólásokban vívnék ádáz, élet-halál harcot valakivel ezt illetően, aki amúgy ugyanolyan értetlen lenne, mint én. Én azt írnám, hogy a kérdésben van a válasz, mert a legjobb focista nevét szokás először említeni, és ő is azt írná, hogy a válasz ravaszul megbújik a kérdésben, hiszen akinek a neve másodikként szerepel a kérdésfeltevésben, azt egyszerűbb megjegyezni, megkönnyítendő ezáltal a helyes válasz kibökését. (Illetve még az is lehet, hogy azt írná, hogy a kérdés úgy hangzik, hogy előbb van Ronaldo neve és akkor a már ismert érvet hozná fel.)

Remélem, mindannyian érezzük, hogy ennek nincs értelme. Méghozzá azért nincs, mert

arra a kérdésre, hogy Messi vagy Ronaldo-e a jobb labdarúgó, az a válasz, hogy nincs válasz.

Vagy maximum úgy lehet rá (helyesen) válaszolni, hogy Messi ÉS Ronaldo. Hiszen ők ketten elérték azt, hogy azt mondhassuk: ők a legjobbak.

Azért sincs értelme az ilyen értelemben vett szembeállításuknak, mert ők amennyire le akarták győzni mindig is a másikat, ugyanannyira inspirálták is egymást. Gigászi harcokat vívtak egymás ellen elsősorban, de valójában egymásért is. Technikailag persze három pontot ér minden bajnoki győzelem, de nem mindegy azért, hogy ki ellen. Az ének-zene tárgyból is ötös az ötös, de azt hiszem, otthon jobban örültek, ha matematikából kapott a gyerek ötöst. Egy szó, mint száz, az ezredforduló környékén és korábban születettek tudják, miféle rivalizálás, inspirálás zajlott éveken keresztül. Mint néző, köszönet érte!

Nevük persze önmagában, külön-külön is fogalom. Milliók példaképei, akik a lehető legmagasabb mércét állították fel a modernkori labdarúgásban. (Számomra egyébként erősen kérdéses, hogy egyáltalán lesz-e olyan vagy lesznek-e olyanok, akik képesek lennének még magasabbra tenni ezt a bizonyos mércét.) Mindenesetre hamarosan kezdetét veszi a világbajnokság, amelyen Messi és Ronaldo még egyszer megmutathatják, miért ők, így ketten a legnagyobbak. Ám ha végül mindketten csak a szögletzászlót találnák el a lövéseikkel, akkor sem változna semmi a megítélésükkel kapcsolatban. Egyszerűen csak örüljünk, és élvezzük, hogy játszanak.

Kép: Sergio Perez/Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4817978408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása