Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

Kedves klímaaktivisták: hagyjátok békén a műalkotásokat!

2022. november 01. - Németh Máté Szabolcs

Október 14-én a londoni Nemzeti Galériában két ember paradicsomlevessel öntötte le Vincent van Gogh: Napraforgók című festményét. A két hölgy a Just Stop Oil nevű szervezet tagjai voltak, amely szervezet akkor már két hete tartott folyamatos demonstrációkat és útlezárásokat Londonban, szerintük ugyanis a brit kormány új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezte.doc-32mg6le-_photo1.jpg

Az említett esetről készült videó itt érhető el:

Az eset egy júliusi akciónak a radikális folytatása volt. Akkor ugyanis a firenzei Uffizi képtárban olasz aktivisták ragasztották a kezüket Sandro Botticelli: Tavasz című művéhez. Rá pár hónappal a velencei Akadémia Galériában történt hasonló eset. Ott Giorgione: Vihar című képe esett áldozatul:

Mivel Van Gogh festményét üveglap védte, így szerencsére az alkotás sértetlen maradt. A festmény keretét kisebb károsodás érte, de néhány napon belül a kép visszakerült a helyére.

Aztán október 23-án egy újabb festményt ért támadás, ezúttal a potsdami Barberini Múzeumban. Ekkor Claude Monet: Szénakazal című festményét dobálták meg krumplipürével. A német Letzte Generation nevű aktivistacsoport két tagja az éghajlati katasztrófára hivatkozva követte el a támadást. Ebben az esetben is az üvegréteg védte meg a festményt a károsodástól.

Szeretném megkérdezni, mit ártottak nektek (vagy a környezetnek) ezek a festőművészek? Persze tudom, hogy valójában mindegyik esetben csupán eszközök voltak a képek, hogy egy politikai üzenetet adjatok át.

Mindazonáltal tisztázzunk valamit: ez nem aktivizmus, hanem egyszerűen vandalizmus.

Látom ambíciótokat a környezet megváltoztatásával és védelmével kapcsolatban. S itt a védelem nagy szó. Az aktivizmus nagyszerű és jogos dolog, de amit tettetek, az nem volt szükséges. Amit elárultatok magatokról, az csupán annyi, hogy nem tisztelitek a kulturális örökségeket.

Semmi köze nincs a festészetnek a klímaváltozáshoz! Teljes hülyeség, amit leműveltetek! Tisztelem a környezetvédőket, magam is megpróbálok mindent megtenni az élővilág megóvása érdekében. Viszont nem ilyen módszerrel kell felhívni a figyelmet magatokra! Sőt, valószínűleg ezek után elhatárolódnak az emberek a csoportjaitoktól. A negatív hozzáállás csak negatívitást szül. Ha meg akarjátok változtatni a világot, csináljatok pozitív dolgokat.

A végére az egyik YouTube-kommentet idézném a potsdami támadás videója alatt: „Nincs rosszabb, ha egy felnőttet látunk úgy viselkedni, mint egy 3 éves gyerek.”

Kép: www.enca.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9917967834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2022.11.02. 09:22:04

Dehát ez az egész klímacirkusz ilyen.
Mit csodálkozol?! Vallást csináltatok belőle.
süti beállítások módosítása