Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

Te pinzsares e romani cultura – Hogy megismerd a cigány kultúrát (1. rész)

2022. október 04. - Nagy Anna Dóra

Ahhoz, hogy egy népcsoport lelkületét megértsük, először a kultúrát kell megismernünk. A két cikkből álló cigány kultúra-kisokos ezért készült: bepillantást enged e közösség hagyományainak sajátosságaiba.szaffi_kep1.jpg

Napjaink egyik legjelentősebb, a társadalmat érintő kérdése a roma integráció. Nem vita tárgya, hogy az ezzel kapcsolatos vélemények megosztóak. De vajon ismerjük-e azt a csoportot, amelyet védünk, vagy elítélünk? Úgy gondolom, nem törhetünk pálcát olyan emberek felett, akiknek még a hagyományairól sem tudunk semmit.

A két cikkből álló bemutató a teljesség igénye nélkül mutatja be a roma kultúra olyan elemeit, amelyek az európai kultúrát színesítik, illetve nagyban hozzájárulnak az Olvasó perspektívájának tágításához. Jelen írásomban a cigányok eredetéről, a roma elnevezésről és magáról a történelmi hátterükről ejtek néhány szót, míg a 2. részben már részleteiben ismertetem a cigány kultúra jellegzetességeit.

A romák kultúrája – ahogy maga a népcsoport is – borzasztóan összetett és szerteágazó, így szinte lehetetlen egy teljes mértékben egységes sémát bemutatni. Írásos emlékek csekély mértékben maradtak fenn, maga a kultúra a szóbeliségre épül. Az eredeti cigány hagyományok nagyban különböznek az európai népek szokásaitól. Mivel a nép korábban vándorló életmódot folytatott, a diverzitást a különböző és gyakori környezetváltozás is adja: a roma hagyományok között fellelhetünk indiai, török, balkán, magyar és nyugati országokból származó elemeket is. Sokban hasonlít, és sokban különbözik a mi kultúránktól, talán ez volt az egyik fő oka az asszimilációs nehézségeknek is.

Honnan jöttek ők?

A romák származásával kapcsolatosan többféle nézet él, ezek közül a legelterjedtebb indiai vonatkozású. Eszerint a gondolat szerint a roma nép az indiai Pandzsáb területéről származik, az Indus folyó környékéről, elvándorlásuk egészen a Kr. e. X-VII. századig nyúlik vissza, azonban ez egy lassú, több hullámban bekövetkező folyamat volt. Érdekesség, hogy a Pandzsáb kifejezés jelentése: „öt folyó”, mivel ezen a területen ennyi folyó található. Egyes cigány nyelvjárásokban pedig a „pandzs” szó ötöt jelent.

A Balkán félszigetre valószínűleg az oszmán törökökkel jutottak el. Magyarországra körülbelül a XV. század környékén kezdődött a bevándorlásuk e térség felől, nagyobb számban azonban Mária Terézia idején jöttek, az uralkodó betelepítési tevékenységének köszönhetően.

Most akkor roma vagy cigány?

A roma kifejezés használatának bevezetése az 1971-es I. Cigány Világkongresszushoz köthető. Nem titkolt cél volt ezáltal a cigány, a gipsy, a Zineuger stb. pejoratívvá vált kifejezések kiszorítása. A roma szóra a nyelv miatt került a választás, ugyanis a romani nyelvet beszélők így hívják magukat. Emellett az oláh cigányok esetében a „rom” szó oláh férfit jelent, a roma ennek a többesszáma, azonban a más nyelvet beszélő beás és romungró cigányok többségében cigánynak nevezik magukat. A szakirodalom szerint a roma és a cigány kifejezések szinonimák.

Hazánkban három nagyobb cigány-csoport lelhető fel: romungrók, más néven muzsikus vagy „magyar” cigányok, a beás cigányok és az oláh cigányok. A különbözőség fő irányvonala a nyelvi különbségeken alapszik. Emellett a cigány népcsoport széttagozódásában szerepet játszott a foglalkozás, a vagyoni helyzet és a társadalomban betöltött szerep is.

„Kívülálló vagy kiszorított”?

Romano Rácz Sándor megfogalmazása szerint a roma történelem a kívülállás kultúrája. Ezt a kifejezést többféleképpen lehet értelmezni, az én interpretációm szerint ez azt jelenti, hogy a romák soha nem asszimilálódtak teljes mértékben. Habár nagyon sok mindent másoltak és vettek át környezetüktől, megmaradtak egy viszonylag zárt csoportnak, a saját, magukkal hozott hagyományaikkal együtt. Nem alkottak saját államot, nincs egységes nyelvük és nemzeti kultúrájuk, azonban még ezen körülmények között is meg tudták őrizni identitásukat. Lehet azon vitatkozni, hogy a cigányok a kívülállást maguk választották-e, vagy a környezet szorította ki őket.

Miért fontos a cigány kultúra Magyarországon?

Amellett, hogy Magyarország legnagyobb számú kisebbsége a cigány népcsoport, a cigány kultúra a magyarhoz több ponton kapcsolódik, például nagy hatással volt a zenére és a gasztronómiára is.

Források:

  • https://www.uccualapitvany.hu/pdf/szakirodalom/Cigany-szokasvilag.pdf
  • https://adoc.pub/a-magyarorszagi-cigany-etnikai-csoportok-kulturalis-integrac.html
  • https://www.torzsasztal.com/barta-gasztrofolklor/cigany-konyha.html
  • https://ciganymisszio.reformatus.hu/hirek/1-roma-vagy-cigany-melyik-szot-hasznaljuk/

A cikk eredeti megjelenésének időpontja: 2022. május 11.

Kép: Szaffi

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8617946616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása