Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

Egy ellenzéki képviselő felmászott a háztetőre és feltett néhány cserepet, így már nem ázik be a plafon

2022. október 06. - Vincze Álmos

Mindössze egy létrára, néhány tetőcserépre és persze némi akaratra volt szükség.

2e42d1ca-700b-4559-9f5c-764ba4e4d928.jpg

A jelenlegi parlamenti ciklus minden bizonnyal egyik leghasznosabb teljesítményét nyújtotta Varga Ferenc az ellenzék Országgyűlésben helyet foglaló politikusai közül. A Jobbik színeiben politizáló, cigány származású képviselő ugyanis a saját kezével pótolta egy idős nő házáról a hiányzó tetőcserepeket, amelyeket a július eleji, nagy viharok levertek. A politikus Facebook-oldalára feltöltött videóban tehát olyan történik, amihez nem igazán lehetett hozzászokni:

egy ellenzéki politikus a saját kezébe vette egy probléma megoldását, sőt, nyomban meg is oldotta azt.

Ez már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy az aktuális parlamenti ellenzék leghasznosabb eredményei között kerüljön említésre Varga Ferenc tetőfedő munkavégzése, ám mindaz, ami a videóban látható, önmagán túlmutató jelentéssel is bír.

 

Mindenről is csak a Fidesz tehet

 

Hosszú idő után végre olyan tartalom látott napvilágot az ellenzéki oldalon, amelyben

nem az játszotta a főszerepet, hogy a Fideszt, és Orbán Viktort ócsárolta habzó szájjal egy politikus a legvérmesebb ellenzéki érzelmű szavazók kielégítése érdekében.

Óriási előrelépést jelentene, ha az ellenzék nemcsak a törzsszavazóinak politizálna, hanem igyekezne megszólítani olyan rétegeket is, amelyek nem elkötelezettek egyetlen ellenzéki párt, illetve általában az ellenzék irányába. Így nagyobb esély mutatkozna arra, hogy egy-egy üzenet vagy akár csak benyomás olyanokhoz is eljut, akikhez egyébként nem jutna el, és akiknek akár még tetszhet is az, ami eléjük került. Ám ez irreális elvárás a jelenlegi ellenzéki pártoktól, hiszen sem a kellő bátorságuk nincs meg ahhoz, hogy más csoportokat is megszólítsanak (ez ugyanis könnyen elfordíthatja a meglévő, a hatalom jelenlegi gyakorlóira sokszor vér- és bosszúszomjas szavazóikat), sem intellektuálisan nincsenek ehhez a megfelelő szinten.

A videó megtekintése tehát abból a szempontból alighanem valóságos felüdülést jelent a nem kimondottan hithű ellenzéki szavazók számára is, hogy nem minden második mondata szól a kormányról, annak vezetőiről, valamint arról, hogy mindenről csak ők tehetnek. A mai politikai viszonyok között – és ez igencsak beszédes – már ez is egy olyan elem, ami külön említést érdemel, mint pozitívum.

 

Segíts magadon és Isten is megsegít

 

Ez egy fél órás sztori” – hangzott el Vargától, amikor a korosodó asszony arra panaszkodott, hogy a hiányzó tetőcserepek helyén beesik az eső, ami miatt beázik a plafonja. A politikus legelső reflexiója is árulkodó volt már tehát azt illetően, hogy valami különleges fog történni, amit a videó egy későbbi pontján tovább erősített azon kijelentése, mely szerint régen egy-két nap alatt megoldottak volna egy ilyen problémát a cigánytelepen, mert megvolt az ehhez szükséges összetartás a cigányságban.

A szavait – és ez az eltérés a megszokottakhoz képest – aztán tettek kísérték, és a hiányzó tetőcserepek felkerültek a háztetőre.

Jól ismert jelenet, amikor országjárása során a politikus borús, már-már könnybe lábadó szemekkel hallgatja egy vagy több hányattatott sorsú ember (élet)történetét – mindezt több kameraállásból, lassított felvételben, megható zenével. A tettek aztán valahogy el-elmaradnak. Tettek alatt olyan cselekedetek értendők, amelyek azonnal és közvetlenül megoldást jelentenek, nem pedig olyanok, amelyek – jobb esetben – csak később, közvetve szolgálhatnak megoldásként. Utóbbi körbe tartozik például, ha értesítik a problémáról az önkormányzatot, vagy a polgármestert, esetleg valamely állami szervet.

Néha tehát egyszerűbb, sőt hatékonyabb is, ha a lakosság maga oldja meg azt, amit egyébként könnyedén meg tud oldani saját maga is. Ehhez persze olyan attitűd kell, ami erre irányít. Ebből adott ízelítőt Varga, és nem lenne káros, ha időnként politikustársai is megtennék ezt. A magyarországi polgári társadalom kiépítéséhez

szükséges ugyanis annak a felismertetése, hogy rengeteg probléma megoldásához egy polgári társadalom valójában minden eszközzel rendelkezik.

Ilyen eszköz lehet például a leleményesség, vagy a képviselő által is említett összetartás.

 

A hitelesség-kérdés

 

Varga – megint csak, fő szabály alóli kivételként – ízelítőt adott példamutatásból is. A legtöbb politikus igyekszik úgy beállítani, hogy példát mutat, de éppen ez az: igyekszik úgy beállítani, például egy Facebook-bejegyzésben. A szóban forgó videó is kikerült a Facebook-ra, csakhogy

nem került előzetesen megtervezésre a videóban látott attrakció, hanem a pillanatnyi körülmények hívták életre.

Ez a fajta példamutatás pedig minőségileg más, mint például egy adományozás, mert ez esetben a belső szándék, az emberi tényező erősebben jelen van. Hiszen eleve nem is tervezhető az, hogy tetőcserepet pakol fel egy politikus a háztetőre az országjárása során, ez egész egyszerűen vagy így történik vagy nem. Az adományozás ezzel szemben tervezhető, de természetesen az emberi oldal ekkor is megmutatkozik (vagy talán helyesebb lenne úgy írni, hogy megmutatásra kerül).

 

A széttárt karok problémája

 

Elég gyakran lehet hallani az ellenzéki térfélről, hogy mivel nincs a kezükben valódi döntési lehetőség (bizonyos önkormányzatokat ide nem értve most), nem képesek arra, hogy megoldják az emberek gondjait. Ezzel együtt rögtön azt is hozzá szokták tenni, hogy a kormány(pártok) dolga lenne ennek vagy annak a problémának a felszámolása. Van ebben igazság, de azért mégiscsak a politikai elit egy tetemes részéről van szó, bődületes erőforrásokkal. Ennek fényében

igazán sokat segítene az ellenzék helyzetén, ha a politikai kommunikációjukba néha-néha beleférnének olyan mondatok is, amelyek arról szólnak, hogy az ellenzék helyrehozott, adott esetben felépített valamit ebben az országban.

Hogy a rengeteg párt- és frakciótámogatás egy része tényleg az emberek javát szolgálta. Azzal ugyanis, hogy az ellenzék széttárja a karját és állandóan azt hangoztatja, hogy nincs lehetősége lényegében semminek a megvalósítására, egyrészt untatja a választókat, másrészt rettenetes mértékű inkompetenciájáról kelt benyomást. Nem úgy az elemzés tárgyát képező videóban. Varga jól ismerte fel, hogy a problémát meg lehet oldani, sőt, azt is, hogy ő is képes megoldani, és ezt sikerült közvetítenie is, vagyis sikerült kompetencia-érzést kölcsönöznie a nézőben.

Összegezve, jó néhány olyan elem fedezhető fel ebben a videóban, amiből, ha valamennyivel több lenne, egész biztosan más megítélés alá esne az ellenzék. Nem arról van szó ugyanakkor, hogy az ellenzéki képviselők mostantól mind ragadjanak létrát, és másszanak fel a háztetőre (nem is feladatuk, inkább a civil szférába tartozó teendő ez), de néha tényleg nem lenne rossz érzés a fentebb kifejtettekkel szembesülni ilyen vagy hasonló akciók nyomán. Már csak azért is, mert a parlamentben hasznosabb munkára aligha lehet számítani tőlük.

 A cikk eredeti megjelenésének időpontja: 2022. július 20.

Kép: HVG

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr317948564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása