Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

A hazánk jogállamiságát firtató kérdést fel kell tenni, csak kicsit másképpen

2022. október 06. - Vincze Álmos

Hibás kérdésre csak hibás válasz adható.

20201006pht88613_original.jpg

Hosszú évek óta megosztja a magyar közéletet a jogállamiság témája. Egyesek szerint hazánk igenis jogállam, mások szerint erről szó sem lehet. Mindezt úgy, hogy ugyanabban az országban élünk mindannyian. De miből fakadhat az, hogy ennyire máshogy látjuk ezt a kérdést?

Az én meglátásom szerint az emberek politikai meggyőződésén (elfogultságán) túl maga a kérdésfeltevés is közrehat abban, hogy ennyire ellentétes következtetésre jutunk. A kérdés ugyanis rendre úgy hangzik, hogy „Jogállam-e Magyarország?”, amire – mivel eldöntendő kérdésről van szó – kétféle válasz adható: igen vagy nem. Én azonban úgy gondolom, hogy

egy ország jogállamiságát érintő kérdésre nem adható egyértelműen igen vagy nem válasz.

A jogállamiság ugyanis az én álláspontom szerint egy olyan kívánatos állapot, aminek a minél teljesebb körű elérésére kell törekednie minden államnak. Hozzátéve, hogy csupán elméleti szinten létezik olyan ország, ahol ez a kívánatos állapot 100%-ban realizálható. (Ezért is szerepel a fenti meghatározásban a kívánatos az elérhető helyett és a teljesebb körű a teljes körű helyett.)

A legfontosabb megállapítás pedig, ami ebből következik, nem más, mint annak a belátása, hogy a jogállamiság kérdése nem dönthető el fekete-fehér alapon. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ha egy államtitkár a befolyásával visszaél vagy egy rendőr mást vesz fel a jegyzőkönyvbe, mint ami valójában történt, akkor ezzel megszűnt volna a jogállam. Ilyenekre ugyanis mindig lesz példa, a kérdés az, hogy van-e következménye az előbb említett példáknak. Ugyanakkor szintén tévedés lenne azt állítani, hogy működik a jogállam, ha az államtitkárt vagy a rendőrt a bíróság elítéli, hiszen ettől még más esetekben megtörténhet ugyanez következmények nélkül.

Egy ország jogállamiságának helyes megítéléséhez tehát arra van szükség, hogy összességében, csak a teljes képet figyelembe véve tekintsünk erre a témára, ne pedig egy-egy kiragadott példa alapján foglaljunk állást. Az eldöntendő kérdés helyett ezért én inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy:

Magyarország mennyiben felel meg annak a kívánatos állapotnak, amit a jogállamiság jelent?

A cikk eredeti megjelenésének időpontja: 2022. április 10.

Kép: Helmutvogler (Adobe Stock)

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5317948548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása