Függetlenség | Felelősség | Nyitottság

Mozaik Kör

Mozaik Kör

FC Barcelona – Sevilla (1-0)

Z. D.

2022. október 03. - Mozaik Kör

„A ki lehetetlenségbe kezd, mutatja, hogy nem képes véghezvinni a lehetőt, s nem fogja fel a valót” - Kossuth Lajos.

xavi-1040x572.jpg

Április harmadikán az FC Barcelona hazai pályán fogadta a Sevillát a Spanyol Bajnokság harmincadik fordulójában. A hazaiak elképesztő formában vannak mióta a régi-új elnök Joan Laporta hosszú huzavona után menesztette a csapat éléről a korábbi legendát, Ronald Koemant és kinevezte a kispadra a szintén korábbi klubikont, Xavi Hernandezt. Hatalmas örömmel tölt el, hogy még láthattam Xavit játékosként is teljesíteni, mert egyszerűen hihetetlen a futballpályán nyújtott teljesítménye, az emberiessége. A Barca szűk félév alatt valóságos pálforduláson ment keresztül: tizenkét meccs óta veretlen és ezeken harminckét gólt szerzett, de ami talán ennél is fontosabb, hogy újra élvezet nézni a játékukat. Nyilván elengedhetetlen volt ehhez a jó teljesítményhez, hogy a klub a téli átigazolási időszakban nagyon okos és hosszútávú befektetéseket eszközölt három kiváló támadó személyében, ezen felül pedig az edző jól építette be az utánpótlásból érkező fiatalokat (Pedri egy valóságos zseni…) az általa vizionált koncepcióba, továbbá a ’nagy öregek’ is újra formában vannak, hiszen az ő rutinjuk aranyat ér egy ennyire fiatal keret esetében. 

Ecsetelhetnénk itt a pozíciós játék előnyeit és hátrányait, és kiálthatnánk azt, hogy Xavi ball – és habár ez is nagyon fontos – Xavi erénye nem a totális futball elméleti princípiumainak a végletekig történő csiszolásában van, hanem a hozzáállásában és egyéni képességeiben, amelyek őt egy hallgatólagos megbecsülésnek és tiszteletnek örvendő példaképpé teszik. Egy generációt határozott meg és nem mellesleg mindent megnyert pályafutása során, amit futballista megnyerhet: klubszinten többszörös spanyol bajnok, négyszeres BL-győztes, nyert továbbá kupát, szuperkupát, UEFA-szuperkupát, klub VB-t, válogatott szinten pedig korosztályos VB aranyérmes, a felnőtt La selección-nal EB és VB győztes. 

Könnyű tehát belátni, hogy ő a fiatalok számára egy olyan edző, aki ha mond valamit, arra érdemes odafigyelni, mert tapasztalt, szakmailag képzett és mert eredményes. Amikor átvette a klub irányítását, minden szempontból reménytelennek tűnt a helyzet. Xavi erre azt mondta, hogy ’fogd meg a söröm’ és már a nulladik napon elkezdett építkezni azzal, hogy szigorú szabályokat határozott meg: a szakmai stáb kialakította a játékosok étrendjét, a csapattagok nem utazhatnak a szezon során, nem posztolhatnak a Facebook-ra és a közösségi platformokra mindenfélét, amit csak szeretnének. A klub edzőközpontjában legalább egy órával az edzések előtt mindenkinek kötelező megérkeznie és a csapattagoknak együtt kell reggelizniük, ennek elmulasztása a játékosok fizetéséhez mérten is komoly pénzügyi szankciókat von maga után. Kőkemény erőnléti edzések és személyre szabott taktikai és fizikai tréningek jellemzik a Xavi érát, mely a régi-új - Xavi által preferált - orvosszakmai stábbal kiegészülve elérte, hogy a sérüléshullámok (legalábbis idáig) elkerülik a csapatot. 

A harmadik fontos elem pedig az önbizalom. Ronald Koeman szokásává vált, hogy a csúfos vereségeket ráhárította a játékosokra és regnálása végére teljesen elveszítette az öltözőt. A játékosok rosszul teljesítettek a pályán, fizikailag és mentálisan is gyengék voltak és ennek a tetejére még a saját ’mentoruk’ is folyamatosan ’szidta’ őket, ezzel megerősítve a csapat tagjait abban a pszichés állapotukban, hogy vesztesek és tehetségtelenek, ami ezután már tulajdonképpen spirálként gyűrűzött a teljes összeomlásig a Bayern München ellen. Ezen a területen is száznyolcvan fokos fordulat következett be az edzőváltással, hiszen Xavi szinte csak az elismerés hangján beszél a játékosairól, persze mindezt végtelenül szerény és tiszteletre méltó stílusban. Objektíven és konstruktívan fogalmaz meg kritikákat a játékosokkal szemben és mindezt a nyilvánosságban csak a legszükségesebb mértékben teszi. 

Összefoglalva tehát adott egy, a klubot mélyen szerető és tisztelő elnök, egy mellette dolgozó komoly közgazdász és jogász csapat, a klubvezetéssel partnerként együttműködő edzői stáb, egy minőségi játékosállomány, ami összességében egy olyan gépezetet alkot, mely győzelemre született. A szakértelem és a munka pedig eredményt termel. A Barcelona feljött a második helyre, azonban pechükre a tizenkét pontnyi előnnyel rendelkező Real Madrid is nyerni tudott a fordulóban. 

A következtetés pedig az, hogy a Barcelona ezt a bajnoki címet – habár erre matematikai esély még van, de - minden bizonnyal elveszíti. Egyvalami viszont biztosra vehető, hogy a minőség és a munka előbb vagy utóbb teljesítményhez vezet és a kép teljessé válik, ha pedig ezek közül valamely komponens hiányzik (vagy éppen mindegyik!), akkor az eredmény mindig is a kudarc marad. Jövőre a Real Madridnak pedig fel kell kötnie a gatyát, ha bajnok szeretne lenni, mert a vereség sohasem végzetes, a győzelem pedig sohasem végleges. 

A Jóisten mindannyiunk felett, Magyaroroszág mindannyiunk előtt!

A cikk eredeti megjelenésének időpontja: 2022. április 4.

Kép: sportsnet.ca

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikkor.blog.hu/api/trackback/id/tr917946160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása